Συνέντευξη με τον Pontus Tidemand

Ο Pontus Tidemand μιλάει εφ’όλης της ύλης και δεν δίστασε ούτε στιγμή να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε.
-Καλησπέρα Pontus. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μου δώσεις συνέντευξη και φυσικά για το χρόνο σου! Ξεκινώντας, θα ήθελα να μου πεις πώς θα περιέγραφες τη σεζόν που πέρασε.
Πιστεύω ότι γενικά ήταν μια καλή χρονιά όπου είχαμε καλά αποτελέσματα. Τερματίσαμε στη δεύτερη θέση στη Σουηδία, κερδίσαμε στο Μεξικό, στην Αργεντινή και την Πορτογαλία. Η κακοτυχία μας “χτύπησε” στην Τουρκία και ίσως εκεί ήταν που χάσαμε την ευκαιρία μας να υπερασπιστούμε τον παγκόσμιο τίτλο μας του 2017. Κλείσαμε τη σεζόν μας με μια δεύτερη θέση στην Ουαλία, οπότε είχαμε καλά αποτελέσματα, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν αρκετά.
-Η Skoda δεν ανανέωσε το συμβόλαιο σου για την επόμενη χρονιά. Έχεις κάποια σχέδια για το 2019? Βρίσκεσαι ήδη σε συζητήσεις με κάποια ομάδα του WRC?
Δεν μπορώ να πω πολλά πάνω σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα θέλω να προχωρήσω και να κοιτάξω μπροστά.
-Τι θα κρατήσεις από τη συνεργασία σου με την Skoda?
Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν στην Skoda Motorsport για τέσσερα χρόνια. Δουλέψαμε άψογα μαζί, επιδιώκαμε τους ίδιους στόχους και είχαμε πολλές επιτυχίες, όπως νικώντας το APRC του 2015 και το WRC2 του 2017. Μου έδωσαν ένα τέλειο αυτοκίνητο σε κάθε αγώνα και το κατέστησαν δυνατό για μας να κάνουμε τις εμφανίσεις που κάναμε. Είμαι ευγνώμων για οτιδήποτε έμαθα πάνω στην ομαδική δουλειά και την εξέλιξη του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων και αυτά είναι που θα πάρω μαζί μου όταν θα προχωρήσω.
-Έχω μια δύσκολη ερώτηση για σένα. Σε στεναχώρησε το γεγονός ότι η Skoda επέλεξε τον Jan Kopecky από σένα για να γίνει Πρωταθλητής του WRC2 το 2018 και δεν σου έδωσε την ευκαιρία να παλέψεις για το Πρωτάθλημα στην Αυστραλία?
Σίγουρα δεν νομίζω ότι έγινε έτσι, χάσαμε την ευκαιρία μας πριν από την Αυστραλία, όποτε το να μην αγωνιστούμε εκεί ήταν μία απόφαση που πλήρως κατανοώ. Η Skoda μας επέτρεψε να έχουμε μια ίση μάχη όλη τη σεζόν και φέτος ο Kopecky είχε το πάνω χέρι ύστερα από σπουδαίες εμφανίσεις που έκανε.
-Τώρα αν δεν σε πειράζει, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο οδηγούς που ήταν μαζί σου στο WRC2. Ο πρώην teammate σου Esapekka Lappi προάχθηκε στην κατηγορία WRC. Ο Teemu Suninen βρίσκεται επίσης στο WRC παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ πρωταθλητής του WRC2 σαν και σένα. Αισθάνεσαι λίγο αδικημένος σε σύγκριση με τους άλλους δύο οδηγούς?
Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί οδηγοί έξω και όλοι αγωνιζόμαστε για μια θέση στο WRC. Δεν σκέφτομαι τι κάνουν οι άλλοι, εστιάζω στο να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ κάθε φορά που μπαίνω σε ένα αυτοκίνητο rally και ελπίζω ότι αυτό θα με οδηγήσει στον απώτερο στόχο μου. Όλοι αξίζουμε μια θέση στο WRC, απλά χρειάζεται να έχεις λίγη τύχη και σωστό timing για να βρεθείς εκεί.
-Θα ήθελα να πάμε λίγο πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 2014. Ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών σου σε γνώρισαν για πρώτη φορά στο World Rallycross. Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου στο Rallycross?
Πέρασα ωραίες στιγμές όταν αγωνίστηκα στο WorldRX το 2014 και απέκτησα καινούριες εμπειρίες. Ήταν έντονη ειμπειρία, καθώς αγωνίζεσαι μέσα σε ένα πιο “συμπαγές” πρόγραμμα και περνάς λιγότερο χρόνο στο αυτοκίνητο σε σχέση με τις τέσσερις ημέρες που είσαι μέσα στο αυτοκίνητο σε έναν αγώνα WRC. Υπήρξαν πολλές σκληρές μάχες μέσα στις πίστες και έμαθα τη σημασία του να είσαι στο παιχνίδι από την αρχή του αγώνα για να αρπάξεις μια ευκαιρία.
-Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε πάλι στο Rallycross για κάποιους αγώνες το 2019?
Είμαι ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο να μείνω στο WRC, εκεί ανήκει η καρδιά μου.
-Ως επαγγελματίας οδηγός rally, τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο ανερχόμενο οδηγό rally, ο οποίος ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στο κόσμο του rallying?
Να είναι υπομονετικός και να προσπαθήσει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί -τόσο για την οδήγηση όσο και για τη δουλειά που γίνεται πριν από τους αγώνες. Να ξεκινήσει από το μηδέν σε μικρούς τοπικούς αγώνες με το λιγότερο «κουλ» αυτοκίνητο που μπορεί να βρει και να παλέψει για την επιτυχία. Θα αποκτήσει ολοένα και περισσότερη εμπειρία μετά από κάθε αγώνα που παίρνει μέρος. Και να μην φοβηθεί να κάνει λάθη, έτσι μαθαίνεις τα όριά σου και το καθιστά δυνατό να πετύχεις την επόμενη φορά.
-Παλιότερα είχες πάρει μέρος στο Rally Acropolis πολλές φορές. Πώς θα περιέγραφες αυτό τον αγώνα?
Είναι φανταστικός για πολλούς λόγους! Το τοπίο ήταν μαγευτικό και οι οπαδοί ήταν τόσο υποστηρικτικοί για κάθε οδηγό. Ήταν πρόκληση και είχες πολλές πιθανότητες να πάθεις κλαταρίσματα, αλλά ήταν συναρπαστικός και ενδιαφέρων αγώνας κάθε φορά. Πραγματικά απήλαυσα την οδήγηση στην Ελλάδα.
-Πριν κλείσουμε την συζήτησή μας, θα ήθελες να πεις κάτι στο κοινό που σε στηρίζει στην Ελλάδα?
Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, πραγματικά το εκτιμώ και ελπίζω να τα πούμε σύντομα -στην Ελλάδα ή κάπου αλλού στον κόσμο!
-Pontus, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και ήταν τιμή μου που μου έδωσες συνέντευξη. Σου εύχομαι τα καλύτερα για την καριέρα σου και ελπίζω να κλείσεις μία θέση την επόμενη χρονιά με μία ομάδα του WRC!
Σε ευχαριστώ πολύ, η χαρά ήταν όλη δική μου!

Post a Comment

Previous Post Next Post