Αφιέρωμα: Αγώνες που ακυρώθηκαν ή διεξήχθησαν με μειωμένο αριθμό ε.δ.



Με αφορμή τον ακυρωθέντα αγώνα της Αυστραλίας, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και σε άλλους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, οι οποίοι είτε ακυρώθηκαν είτε διεξήχθησαν με μειωμένα αγωνιστικά χιλιόμετρα.

1) Rally Κορσικής 1992

Στον αγώνα της Κορσικής το 1992, οι ειδικές διαδρομές έφταναν τις 27. Όμως, κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι διοργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν τις 4 τελευταίες ειδικές του αγώνα για να αποδώσουν φόρο τιμής στους 18 οπαδούς που σκοτώθηκαν και στους 2300 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στο στάδιο της Μπάστια σε αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση ο Francois Delecour να παλέψει για τη νίκη με τον Didier Auriol στις 4 τελευταίες ειδικές του αγώνα και να περιοριστεί τελικά στη δεύτερη θέση.




2) Rally Ιορδανίας 2011

Ο αγώνας της Ιορδανίας το 2011 περιελάμβανε 20 ειδικές διαδρομές, από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι 14. Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις αναγνωρίσεις την πρώτη μέρα και τις 6 πρώτες ειδικές της πρώτης ημέρας, διότι η μεταφορά των μηχανικών εξαρτημάτων, αλλά και των αυτοκινήτων, στο Service Park καθυστέρησε. Η μεταφορά τους θα γινόταν μέσω πλοίου, το οποίο θα έφευγε από το λιμάνι της Haifa στο Ισραήλ. Ωστόσο, η μεταφορά έγινε ακόμα πιο δύσκολη όταν το πλοίο αντιμετώπισε μηχανική βλάβη πριν φύγει από το λιμάνι, ενώ κρίθηκε μη ασφαλής η αναχώρηση του πλοίου, καθώς έφτανε σφοδρή καταιγίδα στην πόλη. Σε αυτόν τον αγώνα, ο Sebastien Ogier αναδείχτηκε νικητής τερματίζοντας μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από τον Jari-Matti Latvala. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Sebastien Loeb.




3) Rally Σουηδίας 2016

Οι διοργανωτές του Rally Σουηδίας αποφάσισαν να ακυρώσουν 8 ειδικές από τις 21 πριν την έναρξη του αγώνα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε πολύ χιόνι σε αυτές τις ειδικές διαδρομές. Άλλη μια ειδική διαδρομή ματαιώθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οπότε οι συνολικές ειδικές διαδρομές του αγώνα έφταναν τις 12. Αξίζει να αναφερθεί πως την τελευταία μέρα του αγώνα, πραγματοποιήθηκε μόνο η Powerstage. Νικητής του αγώνα Σουηδίας εκείνης της χρονιάς ήταν ο Sebastien Ogier, με τους Hayden Paddon και Mads Ostberg να συμπληρώνουν το βάθρο. 




4)Rally Κίνας 2016

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του WRC, η Κίνα θα φιλοξενούσε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2016. Όμως, η FIA και οι διοργανωτές πήραν την απόφαση να ακυρώσουν το Rally Κίνας, αφού οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του αγώνα προκάλεσαν ζημιές στο οδόστρωμα των ειδικών διαδρομών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να χρειάζονται χρόνο για να τις επισκευάσουν. 




5) Rally Αυστραλίας 2019

Στο φετινό Rally Αυστραλίας, οι διοργανωτές πήραν την απόφαση να ακυρώσουν τον αγώνα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονταν κοντά στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην αρχή, ήθελαν να διεξαχθεί ο αγώνας με μειωμένα αγωνιστικά χιλιόμετρα, αλλά οι ομάδες άσκησαν πίεση, με σκοπό να ακυρωθεί. Στην περιοχή, υπήρχαν πάνω από 60 εστίες φωτιάς σε θάμνους, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν έκαναν εύκολο το έργο της πυροσβεστικής και υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Τελικά οι διοργανωτές έκαναν σύσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Νοεμβρίου και αποφάνθηκαν την ακύρωση του αγώνα για λόγους ασφαλείας, αλλά και ηθικούς, αφού 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές και πολλοί έχασαν τις περιουσίες τους. 

Post a Comment

Previous Post Next Post