Blog: Τίς πταίει στην M-Sport Ford;



Εν αντιθέσει με τις άλλες δύο ομάδες του WRC, η M-Sport Ford είναι μια ημιεργοστασιακή ομάδα και τα τελευταία χρόνια οι εμφανίσεις της και τα αποτελέσματά της έχουν αναμφίβολα προκαλέσει προβληματισμό στον κόσμο του WRC μετά την αποχώρηση των Sebastien Ogier και Ott Tanak.

Ξεκινώντας, η M-Sport δεν έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει και να φέρει μεγάλα ονόματα στο line-up της λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, έχει επιλέξει για φέτος ως οδηγούς της τους Esapekka Lappi, Teemu Suninen και Gus Greensmith, οι οποίοι, όμως, αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών της. Ο Lappi, ο οποίος οδήγησε για πρώτη φορά φέτος το Fiesta σε αντίθεση με τους άλλους δύο οδηγούς και προσμετρά ήδη μια νίκη και αρκετά βάθρα στην έως τώρα καριέρα του στο WRC, φαίνεται να δυσκολεύεται με την οδήγηση του νέου του αυτοκινήτου, να μην έχει προσαρμοστεί ακόμα και να μη διαθέτει την αυτοπεποίθηση που είχε οδηγώντας τα Yaris και C3. Αυτό φαίνεται τόσο από τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής, όσο και από την αδυναμία του να γράφει τους ταχύτερους χρόνους μέσα στις ειδικές διαδρομές.

Από την άλλη πλευρά, ο Suninen έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία με την M-Sport το 2018 και μέχρι στιγμής έχει πετύχει μόνο τρία βάθρα σε 31 αγώνες που έχει πάρει μέρος καταφεύγοντας αρκετά συχνά σε λάθη, τα οποία τού κοστίζουν τόσο σε χρόνο όσο και σε θέσεις και είναι γεγονός πως έχει εκκινήσει πολλές φορές με τους κανονισμούς του Rally2 σε αγώνες.

Ο Greensmith βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του Fiesta από πέρυσι και δεν έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του, καθώς υποπίπτει σε πολλά λάθη (για οδηγό μεγάλης κατηγορίας) και σπάνια μπορεί να πλησιάσει τους αντιπάλους του στους ταχύτερους χρόνους των ειδικών διαδρομών. Φαίνεται, λοιπόν, πως η επιλογή του τελευταίου από την ομάδα του Malcolm Wilson έχει καθαρά οικονομικά κίνητρα, αφού ο ίδιος δίνει χρηματικό ποσό για την παραμονή του και τη συμμετοχή του στους αγώνες μέσω των χορηγιών που φέρει. Η κακή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η M-Sport την έχει φέρει σε δυσμενή θέση, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλους οδηγούς με εμπειρία, και το γεγονός πως ζητάει από τους οδηγούς να δίνουν ένα χρηματικό ποσό σε αυτή για τη συμμετοχή τους με το Fiesta είναι κατά της, αφού πολλοί οδηγοί είναι αρνητικοί σε αυτή την τακτική και δυσκολεύονται να βρουν χορηγίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Jari-Matti Latvala, ο οποίος προτίμησε να κάνει επιλεγμένους αγώνες με το Yaris από το να έχει πλήρες πρόγραμμα με την M-Sport φέτος και να αναγκάζεται να πληρώνει για τις συμμετοχές του. Μάλιστα, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο EP πληρώνει την αγγλική ομάδα για τις φετινές συμμετοχές του στους αγώνες και τα χρήματα αυτά προέρχονται από το μηνιαίο μισθό που εισπράττει από την Citroen, η οποία είναι αναγκασμένη να τον πληρώνει για μια ολόκληρη σεζόν μετά την ξαφνική αποχώρησή της πέρυσι από το WRC σπάζοντας το συμβόλαιό του Φινλανδού πρόωρα.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι οδηγοί, αλλά και το ίδιο το αυτοκίνητο, το οποίο έχει μείνει πίσω στην εξέλιξη σε σχέση με εκείνα των άλλων δύο -εργοστασιακών- ομάδων. Παρά το γεγονός πως η M-Sport προσέγγισε την Ford Performance στα τέλη του 2017, με σκοπό η τελευταία να στηρίξει οικονομικά την εξέλιξη του Fiesta, εντούτοις η εξέλιξή του σταμάτησε στα μέσα της σεζόν του 2018 με τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Ford, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ogier, ο οποίος πίεζε για αναβαθμίσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του DirtFish, η M-Sport ήταν θερμή υποστηρίκτρια της πρότασης της FIA σχετικά με το πάγωμα στην εξέλιξη των αυτοκινήτων, ώστε όλα να είναι ισάξια μεταξύ τους, και να μειωθούν τα κόστη. Αυτή η πρόταση θα ήταν μια συμφέρουσα λύση για την αγγλική ομάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις επιδόσεις των αυτοκινήτων. Πονοκέφαλο, επίσης, προκαλεί στην M-Sport το γεγονός πως το Fiesta αντιμετωπίζει πολλά μηχανικά προβλήματα κι αυτό φάνηκε τόσο από την πρώτη ειδική διαδρομή στο φετινό αγώνα του Μόντε Κάρλο με τα αυτοκίνητα των Suninen και Lappi όσο και με τον αγώνα του Μεξικού, όπου το αυτοκίνητο του EP τυλίχθηκε στις φλόγες μετά το τέλος μιας ειδικής διαδρομής. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, και τις δηλώσεις του Suninen μετά το τέλος του αγώνα της Σαρδηνίας, ο οποίος υποστήριξε πως το Fiesta υστερεί σε ταχύτητα στις γρήγορες ειδικές διαδρομές, μια δήλωση που σίγουρα προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Το κυριότερο ζήτημα, πάντως, δεν πηγάζει από τους οδηγούς και το αυτοκίνητο, αλλά από τα οικονομικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η M-Sport. Ο ερχομός του Ogier στην ομάδα για τη διετία 2017-2018 τής κόστισε πολλά παραπάνω απ’ ό,τι υπολόγιζε. Πέρα από το γεγονός πως δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να διαθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την απόκτηση ενός μεγάλου οδηγού και για την εξέλιξη του αυτοκινήτου, η αγγλική ομάδα κατέφυγε σε μείωση του budget της κάνοντας απολύσεις σε μέλη του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του lockdown ύστερα από την επέκταση του εργοστασίου της στη Μεγάλη Βρετανία και σταματώντας τις δοκιμές πριν τους αγώνες, όπως έγινε στη Σαρδηνία και στην  Τουρκία φέτος, όπου οι οδηγοί δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάποιο set-up πάνω στο αυτοκίνητο για τους εν προκειμένω αγώνες. Ως αντιστάθμιση στο οικονομικό της πρόβλημα, η M-Sport έχει επενδύσει πολλά χρήματα και έχει στρέψει την προσοχή της στην εξέλιξη των αυτοκινήτων R2, R4 και R5 στην προσπάθειά της να προσεγγίσει περισσότερους ιδιώτες και να διατηρήσει τους ήδη υπάρχοντες πελάτες της, με σκοπό να αυξήσει τα έσοδά της. Στις κατηγορίες των αυτοκινήτων αυτών, η κύρια ανταγωνίστριά της είναι η Skoda, η οποία έχει ήδη αναβαθμίσει το Fabia R5 φέτος, και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στις πωλήσεις από την τελευταία, αλλά και να γίνει πιο ανταγωνιστική στις νέο-εισερχόμενες Hyundai, Citroen και Volkswagen στις κατηγορίες αυτές. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η M-Sport είναι αποσυντονισμένη και αποδιοργανωμένη από τα πολλά ανοίγματα που έχει κάνει στον κόσμο του rallying κι αυτό έχει αντίκτυπο στις εμφανίσεις που πραγματοποιεί στη μεγάλη κατηγορία του WRC, αφού φαίνεται πως έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις μικρότερες κατηγορίες.

Είναι εμφανές πως το κύριο πρόβλημα της M-Sport εντοπίζεται στη διοίκηση της ομάδας και χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της, κυρίως όσον αφορά την οργάνωση. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τι είναι σημαντικό για εκείνη, να αναδιοργανωθεί, να πάψει να ρίχνει το φταίξιμο μόνο στους οδηγούς και να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς και να επιλύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, ώστε να δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό αυτοκίνητο για τους οδηγούς της, το οποίο θα φέρει τα αποτελέσματα που τόσο λαχταρά.


Post a Comment

Previous Post Next Post