Blog: Τι πάει λάθος με την Hyundai?


Είναι εμφανές ότι το Hyundai i20 CoupeWRCκαι το Toyota YarisWRC είναι τα καλύτερα αυτοκίνητα στο πρωτάθλημα. Όμως, τι οδήγησε την Hyundai να χάσει την πρωτοπορία από την Toyota ξαφνικά; Φταίει το line-up ή μήπως το πρόβλημα είναι βαθύτερο;
Όσον αφορά τους οδηγούς, oThierryNeuville θεωρείται το αστέρι της Hyundai. Διαθέτει την ταχύτητα που απαιτείται, γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του i20 CoupeWRC και ξέρει πού και πότε πρέπει να πιέσει. Επίσης, χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, αφού σπάνια καταφεύγει σε λάθη, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ανέβει στο βάθρο, γιατί εκμεταλλεύεται τα λάθη και τα προβλήματα των ανταγωνιστών του. Είναι αναμφίβολα ο μόνος οδηγός της Hyundai που φέρνει νίκες στην ομάδα και επομένως πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα κατασκευαστών.
Αντίθετα, ο Andreas Mikkelsenδιανύει ίσως τη χειρότερη χρονιά της καριέρας του. Ύστερα από την αποχώρηση της Volkswagenαπό το WRC, ο Νορβηγός δεν κατάφερε να κλείσει συμφωνία με κάποια ομάδα το 2017. Εκείνη τη χρονιά έκανε εμφανίσεις με το SkodaFabiaR5 στη δεύτερη κατηγορία, με σκοπό να αποδείξει ότι αξίζει μια θέση στο WRC. Ωστόσο, η δεύτερη θέση στη Γερμανία με το CitroenC3 WRC, τον έβαλε στο στόχαστρο της Hyundai, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί με το i20 CoupeWRCσε τρεις αγώνες και λίγο αργότερα του προσέφερε διετές συμβόλαιο. Φέτος, όμως, έχει απογοητεύσει με τις εμφανίσεις του, αφού βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού, και είναι στατιστικώς αποδεδειγμένο ότι στις ειδικές της Παρασκευής δεν σημειώνει καθόλου ανταγωνιστικούς χρόνους, ενώ στις ειδικές του Σαββάτου πιέζει αρκετά και κάνει ανταγωνιστικούς χρόνους, παραμένοντας εκτός ανταγωνισμού. Φαίνεται πως βρίσκεται εκτός φόρμας και ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί, ενώ, έχοντας εξασφαλίσει την θέση του για το 2019, δεν πιέζει τον εαυτό του να φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την ομάδα του και μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει πολλούς βαθμούς στην Hyundai. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής του φόρμας αποτελεί το RallyΤουρκίας, όπου βρέθηκε στην πέμπτη από την πρώτη θέση ύστερα από δικό του λάθος.
Στην ίδια κατηγορία με τον Mikkelsen ανήκει και ο Hayden Paddon, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε ορισμένους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος με το τρίτο αυτοκίνητο της Hyundai και βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νεοζηλανδού ύστερα από το πέρασμα των ειδικών, κύριος σκοπός του είναι να μένει στο δρόμο και να τερματίζει, κάτι που δεν έχει αποφέρει πολύτιμους βαθμούς στην Hyundai. Μπορεί η τρίτη θέση στο Rally Tουρκίας να βασίστηκε σε αυτό το σχέδιο, όμως στους υπόλοιπους αγώνες δεν έχει αποδώσει καρπούς, καθώς τερματίζει κάτω από την πεντάδα και δεν είναι σε θέση να παλέψει για το βάθρο ή ακόμα καλύτερα για τη νίκη.
Από την άλλη πλευρά, ο DaniSordoείναι αναμφίβολα ο καλύτερος δεύτερος οδηγός της Hyundai, αφού διαθέτει ταχύτητα, σταθερότητα και εμπειρία. Αν και ο Ισπανός τρέχει σε ορισμένους αγώνες και μοιράζεται το τρίτο αυτοκίνητο με τον Paddon, έχει δείξει θετικά στοιχεία, αφού βρέθηκε στο βάθρο τρεις φορές και τερμάτισε δύο φορές στην τέταρτη θέση. Μαζί με τον Neuville, έχουν χαρίσει πολύτιμους βαθμούς στην Hyundai, αφού χάριν σε αυτούς η κορεάτικη ομάδα βρισκόταν στην πρωτοπορία στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για αρκετό καιρό.
Εντούτοις, φαίνεται πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι οδηγοί, αλλά ξεκινάει από την διεύθυνση της Hyundai. Συγκεκριμένα, ο αγωνιστικός διευθυντής της Hyundai Michel Nandan προσέφερε άμεσα διετές συμβόλαιο στον Mikkelsen γνωρίζοντας ότι ο τελευταίος βρισκόταν εκτός WRC για αρκετό καιρό το 2017 και δεν είχε προσαρμοστεί στα καινούρια αυτοκίνητα, μία απόφαση που πάρθηκε γρήγορα με μεγάλα ρίσκα. Το φρόνιμο θα ήταν να του προσφέρει μονοετές συμβόλαιο, ώστε να δει τι αποτελέσματα θα φέρει για την ομάδα και να τεστάρει τις οδηγικές του ικανότητες στα αυτοκίνητα αυτά, καθώς αυτή τη στιγμή η Hyundai έχει δεσμευτεί με το Mikkelsen για το 2019. Επιπλέον, ένα λάθος που χρεώνεται στονNandanείναι να μοιράζονται το τρίτο αυτοκίνητο οι Paddonκαι Sordo. Μάλιστα, ο τελευταίος παραπονέθηκε ότι έχει ξεσυνηθίσει το αυτοκίνητο, αφού είχε αρκετό καιρό να αγωνιστεί. Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν ξανά από την αρχή στο αυτοκίνητο και τους παίρνει αρκετές ειδικές για να συμβεί αυτό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός ανταγωνισμού. Το ίδιο σύστημα με φέτος σκέφτεται σοβαρά να εφαρμόσει και την επόμενη χρονιά με τέσσερις οδηγούς και τρία αυτοκίνητα, το οποίο φαίνεται ότι δεν αποδίδει.
Τέλος, οNandanπρέπει να δράσει άμεσα και να σκεφτεί το line-upγια την επόμενη χρονιά, καθώς και το σύστημα που θα εφαρμόσει, τα οποία θα χαρίσουν στην Hyundai το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών που τόσο πολύ ποθεί!

Post a Comment

Previous Post Next Post