Blog: Άνθρωπος-κλειδί ο Makinen για την Toyota

Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Tommi Makinen, εκτός από τις οδηγικές ικανότητες που έχει δείξει στο παρελθόν, αποδεικνύει εδώ και δυο χρόνια ότι ανταποκρίνεται πολύ καλά στην θέση του αγωνιστικού διευθυντή της Τoyota που κατέχει.
Πρώτα απ’όλα, ο Makinen, έχοντας περάσει από την θέση του οδηγού, έχει την ικανότητα να διακρίνει ποιος οδηγός έχει προοπτικές εξέλιξης και τελικά στοχεύει στην απόκτησή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Esapekka Lappi, ο οποίος ανέβηκε κατηγορία, μπόρεσε να προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC και μόλις μέσα σε τρεις μήνες συμμετοχής του στη μεγάλη κατηγορία, πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του στο WRC. Επιπλέον, ο ίδιος επέλεξε τον Jari-Matti Latvala ως πρώτο οδηγό της ιαπωνικής ομάδας και πολλοί υποστηρικτές του WRC αμφισβήτησαν την κίνησή του αυτή λόγω της αστάθειας του τελευταίου. Όμως, ο Latvala γύρισε στον παλιό του καλό εαυτό και έκανε πολλές καλές εμφανίσεις με το Yaris WRC πετυχαίνοντας δύο νίκες και οχτώ βάθρα και τελικώς δικαίωσε τον Makinen, ο οποίος από την αρχή τον στήριξε πολύ και κατάφερε κατά κάποιο τρόπο να τον ηρεμήσει. Τέλος, το γεγονός ότι στόχευσε στην απόκτηση του ανερχόμενου Ott Tanak και κατάφερε να τον πείσει να πει το μεγάλο “ναι” σε μια ομάδα που είχε μόνο ένα χρόνο συμμετοχής στο WRC υποδηλώνει τη στόφα και την οξυδέρκεια που διαθέτει, καθώς στόχος εκείνου, αλλά και της Toyota από την αρχή ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος των κατασκευαστών, κάτι που έγινε πραγματικότητα φέτος.
Μεγάλη, ωστόσο, είναι η συνεισφορά του Makinen και στον τομέα του αυτοκινήτου. Όσο βρισκόταν εν ενεργεία οδηγός, ο Τurbo, όπως τον αποκαλούσαν στο WRC, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του μέσα σε ιαπωνικά αυτοκίνητα, κυρίως της Mitsubishi και της Subaru, και πρωταγωνίστησε στα χρόνια του Group A, καθώς και των αυτοκινήτων προδιαγραφών WRC. Αυτό υποδεικνύει ότι διαθέτει πολλές τεχνικές γνώσεις πάνω στο στήσιμο των ιαπωνικών αυτοκινήτων και είναι σε θέση να κάνει συγκρίσεις μεταξύ των σημερινών και των τότε αυτοκινήτων, ώστε το Toyota Yaris WRC να στηθεί σωστά και να μην αντιμετωπίζουν οι οδηγοί του προβλήματα κατά τη διάρκεια των ειδικών διαδρομών. Επίσης, ο ίδιος βοήθησε στην εξέλιξη του αυτοκινήτου της Toyota, αφού κάθισε πίσω από το τιμόνι του Yaris WRC και επέλεξε τον Juho Haninen ως οδηγό εξέλιξης, ο οποίος φημίζεται για τις ικανότητες που έχει να εξελίσσει ένα αυτοκίνητο. Οι δύο τους δοκίμασαν το αυτοκίνητο περισσότερο στο χώμα της Φινλανδίας και λιγότερο στην Αυστραλία και έδωσαν πολύτιμο feedback στους μηχανικούς της ιαπωνικής ομάδας, οι οποίοι το αξιοποίησαν καταλλήλως και δημιούργησαν ένα αυτοκίνητο πολύ ανταγωνιστικό, ίσως και το καλύτερο στο WRC.
Εν κατακλείδι, είναι φρόνιμο να ειπωθεί ότι ο Tommi Makinen είναι αναμφίβολα ο καταλληλότερος άνθρωπος στην καταλληλότερη θέση και δικαίως η Toyota τον έχρισε ως αγωνιστικό διευθυντή της!

Post a Comment

Previous Post Next Post