Τεχνική Ανάλυση: Launch Control




Το launch control είναι μια ηλεκτρονική υποβοήθεια για να προσφέρει στους οδηγούς αγώνων γρήγορη επιτάχυνση από την θέση εκκίνησης.

To launch control βρίσκεται σε λειτουργία χάριν στη χρήση ενός ηλεκτρονικού επιταχυντή και ενός προγράμματος υπολογιστή. Το λογισμικό ελέγχει το φάσμα των στροφών που βασίζεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα, ώστε το αυτοκίνητο να επιταχυνθεί απαλά και όσο πιο γρήγορα γίνεται κατά την γραμμή της εκκίνησης, αποφεύγοντας έτσι τα ελαστικά να γλιστρήσουν κατά την εκκίνηση των ειδικών διαδρομών, να διακοπεί η λειτουργία του κινητήρα εξαιτίας των πολύ υψηλών στροφών και να προκληθούν προβλήματα στο συμπλέκτη και το κιβώτιο ταχυτήτων. Στο WRC, το launch control χρησιμοποιείται μόνο όταν τα αυτοκίνητα βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης των ειδικών διαδρομών και το λογισμικό αυτό απενεργοποιείται όταν οι οδηγοί αναπτύξουν ταχύτητα.

Ουσιαστικά το launch control είναι ένας δευτερεύων περιοριστής στροφών για τον κινητήρα που ενεργοποιείται όταν ο οδηγός κρατάει στιγμιαία προς τα κάτω το υδραυλικό χειρόφρενο. Αυτό πραγματοποιεί αλλαγές στη χαρτογράφηση σχετικά με τον ψεκασμό του καυσίμου και την ανάφλεξη, ώστε να διατηρηθεί η ταχύτητα του κινητήρα και η πίεση υπερπλήρωσης σε ένα στοχευμένο επίπεδο, δημιουργώντας την ιδανική ποσότητα ροπής για να επιταχυνθεί το αγωνιστικό αυτοκίνητο όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ωστόσο, οι ομάδες του WRC λαμβάνουν υπόψιν τους τη μετάβαση από τη χαρτογράφηση της εκκίνησης του κινητήρα πίσω στην κανονική χαρτογράφηση του αγώνα, με σκοπό να περιορίσει το ποσό της περιστροφής των τροχών. Επίσης, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς, όπως οι καιρικές συνθήκες, η επιφάνεια των ειδικών διαδρομών και ο ανθρώπινος παράγοντας. Μην ξεχνάτε ότι ο οδηγός ελέγχει το πάτημα του πεντάλ γκαζιού και το κράτημα του χειροφρένου, οπότε είναι σημαντικό ο ίδιος να πραγματοποιεί απαλές εκκινήσεις.

Χωρίς το launch control, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πόσο δύσκολο θα ήταν να τοποθετήσει ένας οδηγός του WRC όλη τη δύναμη του αυτοκινήτου στο έδαφος χωρίς να του σβήσει ο κινητήρας στην εκκίνηση ή απλά θα έπρεπε να αφήσει το πεντάλ του συμπλέκτη και να κάνει burnout με τους τέσσερις τροχούς.

Δείτε βίντεο από τη χρήση launch control σε αγώνες του WRC:

Post a Comment

Previous Post Next Post