Blog: Κάτι πάει λάθος με τον Tanak


Ο Ott Tanak είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους οδηγούς, ο οποίος προσφέρει πολύ θέαμα και ταχύτητα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έχει όλες τις προοπτικές να γίνει πρωταθλητής. Όμως, ακόμα κάτι λείπει.
Τη διετία 2015-2016, ο Ott Tanak είχε συμβόλαιο με την M-Sportκαι δεν έδειξε καθόλου θετικά δείγματα, αφού του έλειπε τόσο η σταθερότητα όσο και η ταχύτητα. Πολλές εγκαταλείψεις και πολλά λάθη αυτές τις σεζόν για τον ίδιο-ενδεικτικό το ατύχημα που είχε στο Μεξικό το 2015, όπου βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε λίμνη.  Το 2017, όμως, παρέμεινε στην M-Sport και απέδειξε ότι όχι μόνο ωρίμασε οδηγικά, αλλά και ότι μπορούσε να σταθεί ισάξια απέναντι στον τότε teammateτου, Sebastien Ogier. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, έδειξε ότι διαθέτει ταλέντο και ταχύτητα, ενώ πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του στο WRCστον αγώνα της Σαρδηνίας.

Η φετινή χρονιά, τον βρήκε στην Toyota. Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τον κόσμο του WRC, εκτός από την ταχύτητα που διαθέτει, ήταν το πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε στο νέο του αυτοκίνητο. Διαθέτει φοβερό ρυθμό με το Yaris WRC και έχει βρει τα πατήματά του σε αυτό.Δεν είναι τυχαίο ότι -μέχρι στιγμής- έχει τις περισσότερες κερδισμένες ειδικές από όλους τους οδηγούς. Επιπλέον, ένα από τα κατορθώματά του είναι οι τέσσερεις νίκες που πέτυχε φέτος, εκ των οποίων οι τρεις ήταν σερί και τον έβαλαν σε τροχιά διεκδίκησης πρωταθλήματος, το οποίο προσέθεσε περισσότερο άγχος στους δύο κύριους διεκδικητές του, Sebastien Ogier και Thierry Neuville.
Παρόλα αυτά,έχασε δύο σίγουρες νίκες μέσα από τα χέρια του από δικό του λάθος. Είναι γεγονός πως πηγαίνει με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα σε αντίθεση με τους άλλους οδηγούς, το οποίο ελλοχεύει κινδύνους, αφού αυτό του δίνει λιγότερο χρόνο να αντιδράσει και σίγουρα τον καθιστά ευάλωτο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αγώνες της Ουαλίας και Ισπανίας, όπου στον πρώτο δεν πρόλαβε να δει μια πέτρα όταν προσγειωνόταν και έτσι «τραυμάτισε» το ψυγείο του Yaris WRC και αναγκάστηκε τελικά να σταματήσει μέσα στην ειδική. Στον αγώνα της Ισπανίας, από την υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα στη βρεγμένη άσφαλτο, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει όλο το δρόμο και ακούμπησε σε μια μπαριέρα, με αποτέλεσμα να πάθει κλατάρισμα και να χάσει όχι μόνο χρόνο, αλλά και την πρώτη θέση.
Στην ουσία, η υπομονή και η καθαρή σκέψη είναι δύο στοιχεία που μοιάζουν να λείπουν από τον Tanak, αφού στους αγώνες που έκανε λάθη βρισκόταν στην πρώτη θέση στην κατάταξη με απόσταση ασφαλείας (πάνω από 30 δευτερόλεπτα τον χώριζαν από τον δεύτερο οδηγό) και παρόλα αυτά πήρα αχρείαστα ρίσκα και πίεσε υπερβολικά πολύ, τα οποία ουσιαστικά του στέρησαν τους μέγιστους βαθμούς και την πρωτοπορία του Πρωταθλήματος.
Μπορεί τα λάθη των δύο τελευταίων αγώνων να του χρεώθηκαν, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ott Tanak ή αλλιώς «tiTanak» θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους υποστηρικτές του WRC. Άλλωστε τα φετινά νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 3 κερδισμένες Powerstage, 4 νίκες και 62 κερδισμένες ειδικές μέχρι στιγμής.

Post a Comment

Previous Post Next Post