Blog: Ένταση μέχρι το τελευταίο λεπτό!

Το 2018 για το WRC ήταν ίσως η πιο συναρπαστική χρονιά από άποψη θεάματος και μαχών μετά το 2003.
Στο πρώτο μισό της σεζόν, η μάχη για το πρωτάθλημα ήταν μεταξύ του Sebastien Ogier και Thierry Neuville. Οι μάχες που έδωσαν ήταν εκπληκτικές και μία από αυτές κράτησε μέχρι την τελευταία ειδική. Αυτή η μάχη έγινε στον αγώνα της Σαρδηνίας, όπου ο Βέλγος έκλεψε τη νίκη μέσα από τα χέρια του Ogier στην τελευταία ειδική του αγώνα, με αποτέλεσμα να τερματίσουν με διαφορά μόλις 0,7 δευτερολέπτων! Η πίεση που δέχτηκε ο τελευταίος ήταν τόσο μεγάλη που από τη βιασύνη του ο Julien Ingrassia ξέχασε να πάρει μαζί του το καρνέ από τους κριτές στο τέλος της 18ης ειδικής και στην κυριολεξία οι οπαδοί του γαλλικού πληρώματος είχαν μείνει με κομμένη την ανάσα, αφού κινδύνευαν με αποκλεισμό από τον αγώνα. Από την άλλη πλευρά, ο πολλά υποσχόμενος Ott Tanak ήταν σχεδόν ανύπαρκτος στη μάχη για το πρωτάθλημα εκείνη την περίοδο, αφού ο ίδιος κατέφυγε σε λάθη και το Yaris WRC παρουσίασε κάποια προβλήματα σε ορισμένους αγώνες. Ωστόσο, όλοι περίμεναν πώς και πώς την επανεμφάνιση των Sebastien Loeb και Daniel Elena στο Μεξικό, οι οποίοι έδωσαν φοβερή μάχη στην Κορσική απέναντι στους συμπατριώτες τους, μέχρι βέβαια τη στιγμή που είχαν έξοδο. Η μάχη των δύο Γάλλων πρωταθλητών στην Κορσική έφερε στο φως παλιές αναμνήσεις στους οπαδούς του WRC όταν και οι δύο βρίσκονταν στην Citroen.
Όσον αφορά το δεύτερο μισό της σεζόν, παρά το γεγονός ότι ο Neuville κρατούσε με μεγάλη διαφορά την πρωτοπορία του πρωταθλήματος, η κακή εμφάνισή του στη Φινλανδία λόγω set-up του i20 Coupe WRC, όσο και η στρατηγική συντήρησης των βαθμών που ακολούθησε, δεν τον ωφέλησαν απέναντι στους Ogier και Tanak. Ο τελευταίος, μάλιστα, ξέροντας ότι δεν έχει να χάσει κάτι, πήγαινε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και τελικά επωφελήθηκε από αυτή την στρατηγική, αφού έκανε τρεις σερί νίκες και πλησίαζε όλο και πιο πολύ τους δύο διεκδικητές του Πρωταθλήματος. Ο πλέον έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ύστερα από την έξοδο που είχε στην Τουρκία, ξεπέρασε το άγχος και την πίεση που ένιωθε, αφού κατάφερε να καλύψει τη διαφορά στο πρωτάθλημα και μάλιστα να βρεθεί στην πρωτοπορία νικώντας στον αγώνα της Ουαλίας και εκμεταλλευόμενος φυσικά την πίεση που ένιωθε ο Neuville. Επίσης, ο Tanak έχασε δύο σίγουρες νίκες μέσα από τα χέρια του στην Ουαλία και Ισπανία λόγω δικών του λαθών, κάτι που κατέστησε δύσκολο το έργο του για να παλέψει για το Πρωτάθλημα. Φυσικά, η νίκη του εννέα φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην Ισπανία ξύπνησε μνήμες από τα παλιά και απέδειξε ότι ακόμα βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση και φόρμα.
Το φετινό πρωτάθλημα έμελλε να κριθεί στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, όπως είχε γίνει το 2011 ανάμεσα στον Loeb και τον Mikko Hirvonen. Οι πρώτες δύο μέρες δεν είχαν το θέαμα που θα περίμενε κανείς, αφού ο Ogier ήξερε ότι τερματίζοντας στην έκτη θέση είχε πολλές πιθανότητας να στεφθεί Πρωταθλητής για έκτη φορά στην καριέρα του. Ο Neuville δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε πλεονέκτημα απέναντι στο Γάλλο οδηγό, αφού εκκινούσε δεύτερος στο δρόμο και αυτό σήμαινε ότι θα έκανε καλύτερο χρόνο από τον τελευταίο. Το κλατάρισμα που έπαθε το Σάββατο δυσκόλεψε το έργο του Βέλγου, αφού βρέθηκε στις κατώτερες θέσεις της κατάταξης. Αντίθετα, ο Tanak κρατούσε την πρώτη θέση μετά την επιβολή των team orders στον Jari-Matti Latvala και είχε μικρές πιθανότητες να πάρει το φετινό πρωτάθλημα αν ο Ogier έπεφτε κάτω από την έκτη θέση και δεν σκόραρε βαθμούς στην Powerstage. Ωστόσο, φαίνεται πως η εμπειρία του Γάλλου νίκησε την αδυναμία και την απειρία των Neuville και Tanak, αφού και οι δύο είχαν έξοδο την τελευταία ημέρα στον αγώνα της Αυστραλίας στις SS22 και SS23 αντίστοιχα. Είναι άξιο να αναφερθεί πως ο Latvala δικαίως νίκησε στην Αυστραλία, αφού ο Φινλανδός διψούσε για νίκη και αυτό φάνηκε από τους τρεις τελευταίους αγώνες κρατώντας έτσι το προσωπικό του ρεκόρ από το 2008 στο WRC, το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι κάθε χρόνο κερδίζει έστω κι έναν αγώνα.
Με λίγα λόγια, η φετινή χρονιά προσέφερε πλούσιο θέαμα μέχρι και την τελευταία στιγμή και ήδη οι οπαδοί του WRC περιμένουν την επόμενη χρονιά. Ουσιαστικά, η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος δεν κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα, αλλά στην προτελευταία ειδική της χρονιάς!

Post a Comment

Previous Post Next Post