Εξηγεί την αιτία του προβλήματος στο σύστημα μετάδοσης του Yaris WRC του Ogier o Fowler



Ο τεχνικός διευθυντής της Toyota Gazoo Racing WRT, Tom Fowler, αποκαλύπτει την αστοχία που είχε το Toyota Yaris WRC του Sebastien Ogier με το σύστημα μετάδοσης τη δεύτερη ημέρα του Rally Τουρκίας.

Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχασε την πρωτοπορία του αγώνα της Τουρκίας τη δεύτερη ημέρα ύστερα από πρόβλημα που αντιμετώπισε με το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου του, όπου είχε δυσκολία να αλλάξει ταχύτητα και γεγονός είναι πως δεν μπορούσε να φτάσει στην έκτη ταχύτητα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οδηγούς.

Όμως, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί για τον ίδιο, αφού την τελευταία ημέρα του αγώνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μέσα στην προτελευταία ειδική μετά από υπερθέρμανση του κινητήρα, με τους μηχανικούς της Toyota να μην έχουν βρει ακόμα την αιτία της μηχανικής βλάβης.

"Το σύστημα που χρησιμοποιούμε για την αλλαγή ταχυτήτων λειτουργεί από ένα ηλεκτρικό μοτέρ", δήλωσε ο Fowler.

"Ο μαγνήτης είναι μέρος αυτού του μοτέρ και ο μαγνήτης είναι που είχε το πρόβλημα.

"Ήταν σπασμένος.

"Είναι πραγματικά ένα μικρό εξάρτημα, περίπου 40mm στη διάμετρο και 60mm σε μήκος -πραγματικά μικρό.

"Απίστευτο που αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιου είδους πρόβλημα.

"Δεν έχουμε δει ποτέ πριν τέτοια αστοχία και είναι κάπως εκνευριστικό.

"Ο μαγνήτης ήταν ο λόγος που το πρόβλημα ερχόταν και έφευγε, επειδή υπήρχε ένα κομμάτι του μαγνήτη στο μοτέρ, το οποίο κολλούσε και έκανε επανεκκίνηση.

"Πιστεύουμε πως υπήρξε ελάττωμα του κατασκευαστή με το μαγνήτη.

"Το αναλύουμε και κάνουμε κάποια πειράματα μαζί του για να δούμε ακριβώς το λόγο που έσπασε, αλλά πιστεύουμε πως οφείλεται ότι το εξάρτημα ήταν πολύ καινούριο.

"Πριν ο Ogier χρησιμοποιούσε αυτό το μοτέρ, είχε κάνει μόνο τη διαδικασία του στρωσίματος, ήταν λιγότερο από το 10% της ζωής του.

"Ήταν καλά μέσα στα όρια του και μέσα στα όρια λειτουργίας του.

"Αυτό το μοτέρ προοριζόταν να αποτύχει από τη στιγμή που έφυγε από τον κατασκευαστή".

Όσον αφορά τη μηχανική βλάβη που έπαθε το Yaris WRC του Γάλλου οδηγού την τελευταία ημέρα του Rally Τουρκίας, ο Fowler εξήγησε: "Το μόνο πράγμα που ξέρουμε προς το παρόν είναι ότι ο κύλινδρος ένα δεν λειτουργούσε.

"Ρίξαμε μια ματιά μέσα στον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο επέστρεψε από τις ειδικές διαδρομές, οδηγήσαμε την κάμερα περιφερειακά μέσα στον κύλινδρο και από αυτό εκτιμήσαμε πως ο νούμερο 1 κύλινδρος δεν ήταν πια λειτουργικός.

"Μέχρι να αποσυναρμολογηθεί ο κινητήρας και να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη είναι πολύ δύσκολο να πούμε ποια βλάβη που βλέπουμε στο εσωτερικό είναι ως αποτέλεσμα της βλάβης του κινητήρα και τι πραγματικά άρχισε να αποτυγχάνει -ο κινητήρας γυρνούσε πολύ γρήγορα τη στιγμή της αστοχίας, μοιάζει με το απόλυτο χάλι.

"Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη στην αρχή έως ότου πραγματικά ξοδέψεις κάποιο χρόνο σε αυτό και αυτό συμβαίνει στην Κολωνία αυτή τη στιγμή".

Post a Comment

Previous Post Next Post